jueves, 9 de febrero de 2012

Onda, 8 de maig de 1512

(Article d'aquesta setmana per a Arrels)

No anem a parlar d’uns fets qualsevol. El que va passar eixe día i eixe any al nostre poble hauria d’estar gravat en la ment de tot habitant d’Onda. I ara que van a complir-se els 500 anys d’aquells fets, no s'haurien de passar per alt sino conmemorar-se dignament.

Aquell dia la vila foral d’Onda va tancar les portes al representant del rei, que sense poder entrar se n’hagué d’anar a Betxí a pasar la nit. El motiu: la indignació de tot el veïnat per la donació del municipi que acabava de fer el rei Ferran el Catòlic al duc de Villahermosa. Això volia dir degradar la condició dels seus habitants que havien de donar-li al señor una part del seu treball i de les seues collites. Com a vila reial que era Onda, la població no volia perdre eixa condició i va enviar ambaixades al rei, que només van servir per fer-li saber al monarca l’oposició de tot un poble a l’arbitraria decisió. Mentrestant molts dels seus veïns van fer cap a la presó o van fugir.

Però per damunt de tot el que més és d’admirar és com aquells onders, exposant la vida i el béns, es preocupaven dels interessos generals del poble i no únicament del profit personal i de l’entorn familiar immediat, que és el que ara fan molts oblidant-se de l’important que és vertebrar un poble i cohesionar una societat. Unes coses que tenien clar aquells onders, encara que els comportara greus patiments. Al final tot quedà resolt gràcies a un fet fortuït: la mort natural del nou señor d’Onda al cap de poc de temps.
Aquell comportament exemplar dels nostres avantpassats bé mereix ser recordat el proper 8 de maig. Confiem en la sensibilitat dels nostres governants i en la professionalitat dels equips directius dels centres d’ensenyament i del profesorat d’història.

A través d’esta comunicació el grup de indignats d’Onda recorda els indignats de 1512, que van ser tots els seus habitants sense excepció. Davant el panorama econòmic i laboral que té el nostre poble, la militancia d'indignats hauria de ser molt més gran de la que acudeix a la cita dominical al Raval de Sant Josep. Ja sabem que no podem esperar els insolidaris que están còmodament instal·lats, però que sàpien els que volen un món millor que tenim les nostres propostes a punt per posar-les en marxa si hi ha un mínim aceptable de persones per dur-les avant.

Font: ‘Noticiario de Onda’, de Baltasar Rull Villar, extret a la seua vegada del libre ‘Crónica de la ínclita y coronada ciudad de Valencia’ de l’historiador borrianenc i coetani de l’época Rafael Martí de Viciana.

Ens seguim reunim el diumenges a les 18 hores al Raval de Sant Josep.

No hay comentarios:

Publicar un comentario