miércoles, 2 de noviembre de 2011

Quants diners ens costen les festes?

Aquest escrit va aparéixer a l'especial de Fira d'Arrels.

Fa unes setmanes va arribar a les nostres mans una proposta molt interessant que s'està portant a terme des de fa uns anys a Betxí: El consistori, una vegada passades totes les festes anuals d'aquesta localitat, fa públiques les despeses desglossades en diversos apartats, de manera que els ciutadans sàpiguen en què s'estan gastant els diners de tots els contribuents.

Des de Toma la Plaza Onda pensem que l'Ajuntament, d'acord amb la política de transparència que diu practicar, hauria de seguir l'exemple de la localitat veïna i començar a publicar les despeses anuals de les festes, de forma que tots els onders coneguen la quantitat de diners dels seus impostos que es destinen a festes i quina part proporcional es destina a les diferents activitats: neteja, bous, serveis mèdics i de seguretat, enllumenat, etc.

En el cas de Betxí, l'any 2009 es van gastar la quantitat de 135.000 euros que, dividit entre la població de la localitat, ix a 23 euros per habitant. Toma la Plaza Onda ha presentat aquesta setmana a l'Ajuntament una instància sol·licitant els pressupostos de totes les festes que es celebren durant l'any per tal que puguem conèixer quina és la quantitat per habitant que es paga.

D'altra banda pensem que la mesura iniciada per la Diputació de Castelló i secundada per diversos municipis de la província, entre ells Onda, de repartir la carn de bou entre les persones necessitades, és una mesura clarament populista amb la intenció de captar vots i simpaties de cara a les pròximes eleccions del 20N. No és que no ens parega bé repartir els aliments entre les persones necessitades, al contrari, el que ens pareix malament és la manera poc discreta de portar a terme aquesta mesura.

Segurament, aquestes persones preferirien convertir-se en "objectors de festes" i deixar d'invertir una certa quantitat d’euros anuals dels seus impostos per a les festes locals abans de que se'ls done un poc de carn de forma puntual. Però des de la política és frequent practicar allò del "pan para hoy y hambre para mañana".

Des de l'assemblea local d'indignats, li desitgem una bona Fira a tots els onders i persones que ens visiten aquesta setmana.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario